Очаква ни силен туристически сезон с над 1,7 млн. чужди туристи.Запазваме

...
Очаква ни силен туристически сезон с над 1,7 млн. чужди туристи.Запазваме
Коментари Харесай

Няма да е скъпо по зимните курорти тази година: Средно една стая е 140 лв. на вечер, най-евтиното е 47 лв., най-скъпото 4 700

Очаква ни мощен туристически сезон с над 1,7 млн. непознати туристи.

" Запазваме макрорамката на туризма, ползата е огромен в европейски и международен мащаб. Ръстът за 2023 година е 3,7%. Стоим добре, видяхме какво се случи предходната зима - растежи през декември, януари, февруари. Очакваме да се реализиран същите цифри с дребен растеж. Има още към 3 млн. пътувания на българи в България, ще имаме натоварени уикенди, с изключение на Коледа и Нова година. Прогнозите са за 190 000 уикенд пътувания. В тези цифри не са единствено ски, а и балнео и СП, визити при близки и родственици, виненият туризъм е настоящ и през зимата ", съобщи шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов.

Анализите демонстрират, че доста от обектите са минали равнищата на претовареност от предпандемичната 2019 година, а като цяло сме малко под равнището. Най-много туристи чакаме през зимния сезон от Турция, Гърци, РСМ, Сърбия, Румъния. 56% от туристите ще бъдат от Европейски Съюз, някои пътуват и с стопански ползи.

" Българите най-вече вървят в прилежащи страни - в Гърция годишно отиват 1,2 българи, толкоз гърци идват в България ", даде образец Драганов.

Той уточни пред Bulgaria ON AIR, че чужденците идват за по-дълго време - за ски - всекидневно имат 7 дневни пакети, а българите в страната най-често пътуват за уикенд с 2 нощувки. 

" Средно една стая е 140 лева на вечер, най-евтиното е 47 лева, най-скъпото 4 700. Няма да е по-скъпо тази година. Ако си поставите за цел тази зима да изкарате с цената на предходната година - има по какъв начин. Ние съветваме - придържайте се към миналогодишния бюджет. Ако желаете нула - стойте си у дома. За 140 лева можете да вземете пуйка и шампанско и да поканите другари ", сподели още Румен Драганов.

По думите му студентите са много практични и най-често наемат вила, в която могат да бъдат и 25 индивида.

Велинград се обрисува още веднъж като най-луксозния курорт за посрещане на празниците.

" Тези, които си харчат парите във Велинград, не бъркат и доста добре знаят какво е в Дубай. Въпрос на желание е. Имаме страховит туристически артикул. Туристите идват със същите самолети, с които кацат в Рим, Токио. Там ги чакат рейсове, същите марки, каквито и тук. Когато влезете в наш хотел - осветяване, мебели, мокети, миризмата е същата. Разликата е, че при нас имаме хубава храна - споделят " какво телешко, агнешко, какви порции се сервират ". Французите, в случай че им остане нещо в чинията, са нервни, тъй като са си го платили и се чудят по какъв начин да си вземат парите назад за тези 2-3 хапки, усещат се леко излъгани ", изясни шефът на Института за разбори и оценки в туризма.

Цената на новогодишния куверт също по този начин зависи дали масата е покрай дансинга, до тоалетната, зад някоя колона.

Драганов приключи с призив държавата да взе участие наедно с бизнеса в рекламирането на туристическия отрасъл.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР